Damar Okuma Sistemi’nin Uygulanması mümkün mü?

Engelli çocuklarımızın rehabilitasyon merkezlerine devam takibine ilişkin işlemlerin avuç içi damar izi doğrulama yöntemi ile yapılmasına ilişkin yönetmelik çıkmış, uygulama bazı pilot illerde başlamıştır. Ancak aklımızdaki soru acaba bu yöntem gerçekten uygulanabilir mi?

Öncelikle mevzuata bir göz atalım; Kimlik tanıtılması ile ilgili işlemler Özürlü bireyler ile eğitim personelinin sağ veya sol eline ait avuç içi damar izi yöntemiyle kimlik doğrulama sistemi üzerinden kimlik tanıtılması yapılacaktır.

Bu Esasların birinci maddesinin (ç) bendinde belirtilen istisnalara dâhil özürlü bireyin yerine; (1)Birinci dereceden akrabası (annesi, babası veya 18 yaşından büyük kardeş ya da çocukları) olan en fazla üç kişinin,

(2)Yukarıda belirtilen akrabaların özürlü bireye refakat etmemeleri durumunda özürlünün veli veya vasisi tarafından yazılı beyanatla önerilen her bir özürlü için (özürlü kardeşler hariç) 18 yaşından büyük bir kişinin avuç içi damar izi yöntemiyle kimlik doğrulama sistemine özürlü bireye refakat edebilmesi için kimlik tanıtılması yapılacaktır.

Kimlik tanıtılması yapılmayacak olan özürlü bireyler

(1) 72 ayını tamamlamamış çocukların,

(2) Her iki üst ekstremitesi olmayan bireylerin (elleri olmayan),

(3) Her iki elinde avuç içi damar izi bütünlüğü bozulmuş olan bireylerin,

(4) Serepral palsi, üst ekstremite felci ve tıbbi nedenlerden dolayı avuç içi damar izi alınamayan bireylerin avuç içi damar izi yöntemiyle kimlik doğrulama sistemi üzerinden kimlik tanıtılma işlemi yapılmayacaktır.

Leave a comment

Bize yazın.
Merhaba.