Dijital ebeveynlik nedir?

Günümüz dünyasında hızlı gelişen teknoloji ile beraber iletişim ve etkileşim araçları hem yaygınlaştı hem de ulaşılması kolaylaştı. Dijital ebeveynlik diye bir kavram ortaya çıktı. Günümüzde ebeveynlerin sorumlulukları geçmişe göre daha fazla arttı. Kültür seviyesinin artması doğrudan ebeveynlerinin sorumluluk bilinçlerinin de artmasını sağlamıştır.

Çocuklarınızı sosyal medyadan takip edin

Çocuklarınızın ne zaman sosyal medyayı kullandığını, neler paylaştığını görmenin en pratik yolu sosyal medyadan arkadaş olup takip etmektir.

Dijital güvenliği çocuklara anlatın

Dijital dünyada çocuklar, gerçek dünyaya oranla daha çabuk tehlike ile karşılaşabilir. Dijital güvenliğin önemini kavratın. Dijital dünyada karşılaşılabilecek siber zorbalık, istismar, hakaret vb. tehlikeleri açıklayın.

Gerçek dünya ile dijital dünyanın kuralları aynıdır

Ebeveynlerin unutmaması gereken kuralların başında gelen gerçek dünyada kurallar nasılsa dijital dünyada da aynı kurallar geçerlidir. Gerçek dünyada en basit suçlardan biri olan hakaret, dijital dünyada da suçtur. Çocukların dijital dünyada bir şey olmaz düşüncesinin yanlış olduğunu benimsetmelisiniz.

Sosyal medya kullanımını sınırlandırın

Çocuklar ebeveynlerini rol model olarak alır. Bu nedenle sosyal medya veya bilgisayarı kullanımını çoçuğunuzun azaltmasını istiyorsanız örnek davranışı sizin de sergilemeniz gerekmektedir.

Ebeveynler olarak, çocuklarınızla vakit geçireceğiniz ortak etkinlik saatleri belirleyin. Çocuğunuzun ilgisini çekecek ortak etkinlikler yapın.

Bilgisayar ve İnternet Teknolojisinin Barındırdığı Olası Riskler

Tıpkı normal hayatta, dışarda anne-babasıyla birlikte olmadığı zamanlarda çocukların nerede, kiminle, ne yaptığı bilinmesi gerektiği gibi; sayısız çeşitlilikte içeriğe maruz kalmaya olanak tanıyan dijital aletlerin başında ya da internette çocukları kontrolsüz bir şekilde başıboş bırakmamak gerekmektedir. Aksi takdirde çocuklar çok sayıda riske açık hale getirmektedir.

  • Bu risklerin en başında çocukların hazır olmadıkları içeriklere maruz kalmaları gelir. Yapılan araştırmalar, herhangi bir filtreleme programı olmadığı zaman çocukların popüler Youtube içeriklerini izlerken yetişkin içeriklerine erişimlerinin üç tık kadar yakında olduğunu göstermektedir.
  • Yine yapılan araştırmalarda internette başka bir şey ararken aşırı şiddet ve korku içerikli bir siteye rastlama oranı %22, düşmanca ve nefret söylemleriyle dolu bir siteye rastlama oranı ise %9 olarak bulunmuştur.
  • Çocukların erken yaşta şiddet içerikli oyunlar oynaması ya da bu tarz içeriklere çeşitli yollarla maruz kalması, yetişkinlik döneminde şiddete eğilimli bireyler haline gelme olasılığını artırmaktadır.
  • Çocuklar haber vermeden ya da bilinçsizce ebeveynlerinin kredi kartıyla oyunlarda alışveriş yapabilirler.
  • Eğlence amaçlı indirilen bir oyun programından virüs vb. zararlı yazılımlar bulaşabilir.
  • Siber-zorbalığa maruz kalabilirler ya da siber-zorbalık yapabilirler.
  • Anne babaların çocukların küçük yaştan itibaren video veya fotoğraflarını internet ortamında paylaşmaları çocukların kontrolü dışında dijital geçmişlerinin oluşmasına neden olabilmektedir. Çocuklar büyüdüğünde hoşnut olmadıkları bu içerikleri tamamen silmek istediklerinde de bu durum mümkün olmayabilmektedir.
  • 13 yaşından küçük çocuklar oyunlarda yaşadıkları olumsuzluklara karşı (hesabının çalınması, puanlarının kaybı vb.) daha aşırı tepkiler gösterebilmektedirler.
  • Sosyal medya hesapları yasal olarak 13 yaşından küçük çocuklar için açılamamasına rağmen, bazen bu tür hesaplar bir çocuğun kendisinden büyük ağabeyi, ablası ya da arkadaşları tarafından açılabiliyor. Bu da sosyal medyada bir tehditle karşılaştıklarında çocukların bu durumu anlamlandıramamalarına ve riske açık hâle gelmelerine neden olabilmektedir.

Leave a comment

Bize yazın.
Merhaba.